2016 yılı, Türk Dünyasında Yusuf Has Hâcib Yılı olarak ilan edilmiştir. Türk İslam tarihinin büyük şairi, bilim adamı ve düşünürü Yusuf Has Hâcib doğumunun 1000. Yılında tüm Türk dünyasında yıl boyunca anılacaktır.

Yusuf Has Hacib Yılı’nın Açılış Töreni 19 Şubat 2016 tarihinde İstanbul’da yapılacaktır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ev sahipliğinde, TÜRKSOY, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi ve Turizm Bakanlığı, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleştirilecek programa, Kırgızistan’dan Başbakan Yardımcısı Kudayberdieva ve Kültür Bakanı Maksutov’un da yer aldığı 35 kişilik heyet yanında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve çok sayıda davetli katılacaktır.

Tarih: 19 Şubat 2016 – Cuma, Saat: 16.00-18.00

Yer: Zeytinburnu Belediyesi Kazlı Çeşme Kültür Merkezi

 

Yusuf Has Hacib Kimdir?

1016 yılında Karahanlı Devleti’nin Balasagun şehrinde doğan, 1069-1070 yılları arasında Türk-İslam tarihi ve kültürü açısından son derece önemli olan ve Türk edebiyatındaki ilk siyasetname kabul edilen “Kutadgu Bilig” Siyasetnamesini yazan ünlü düşünürün bin yıl önce kaleme aldığı eseri “mutluluk veren bilgi” olarak adlandırmıştır. Bin yıl önce “Bak, insan doğdu, öldü, ama sözü kaldı, İnsanın kendisi gitti, adı kaldı. Ey hakîm, ey bilgin, kendin ölümsüz bir dirilik istersen, İşin de sözün de iyi olsun” diyen Yusuf Has Hacip, kendinden sonraki nesillere ideal insanı tasvir ederek, yol göstermiştir. 1077 yılında Kaşgar’da vefat etmiştir.

yusuf has hacip_duyuruafiş