“2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti” resmi açılış programı 30 Mart 2022 tarihinde Bursa’da gerçekleştirildi.

Açılış programına, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜRKSOY Genel Sekreteri, Türk Cumhuriyetlerinin Kültür Bakanları ve misyon temsilcileri, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) adına Genel Sekreter Fahri Solak ve çok sayıda davetli katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş açılış töreninde yaptığı konuşmada, köklü tarihi, zengin kültürü, somut ve somut olmayan kültürel mirası ve tarihi zenginlikleri ile Bursa’nın kültür başkenti seçildiğini dile getirdi. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’nın kültür başkenti seçilmesi dolayısıyla emeği geçenlere teşekkür eden Aktaş, “Bursa, bu coğrafyanın gördüğü en büyük medeniyetin temellerinin atıldığı, ruhunun şekillendirildiği, kadim bir şehirdir. Bu topraklar bir cihan devletinin doğduğu topraklardır. Asya’dan, Ortadoğu’dan başlayıp, Avrupa’nın derinliklerine kadar uzanan o muhteşem rüyanın gerçeğe dönüştüğü, kilidinin açıldığı yer Bursa’dır.” ifadesini kullandı. Aktaş, yıl boyunca gerçekleşecek, kongre ve seminerden, konser ve festivale, sinema, tiyatro ve sergiden söyleşiye dek geniş bir yelpaze de çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinliklerle Bursa’nın marka değerini artırmanın gayreti içinde olacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’a “Türk Dünyası Kültür Başkenti” beratını takdim etti.

Etkinliğe, 20 ülke, 20 solist ve 50 sanat topluluğundan oluşan 700 sanatçı katılırken, Türk devletlerinden gelen grupların sergilediği performans ve dansların yanı sıra ışık ve gölge oyunlarına da yer verildi. Bursa’nın son yıllarda gerçekleştirdiği uluslararası en büyük etkinliklerden biri olan programda Türk dünyasının renkleri, folkloru, giyim kuşamı ve müzik kültürü anlatıldı.

Gösterilerin “Bursa” bölümünde “Osmanlı Dönemi ve Padişahlar” ile “İznik Çinisi, UNESCO ve Bursa Sanatı”, “İpek Yolu, Kervansaray ve Hanlar Merkezi Bursa”, “Bursa Göç Teması”, “Bursa’nın Yetiştirdiği Önemli Şahsiyetler”, “Bursa Karagöz Hacivat” konuları ele alındı.

Programın “Nevruz” bölümünde ise “Kış Sahnesi ve Umay”, “Doğanın Uyanışı, İyi-Kötü Ruhların Savaşı, Güneş Ay, Gündüz-Gece”, “Göçü Simgeleyen Bahar Mucizesi Kuşlar”, “Baharın Gelişi, Yeni Hayat, Yeni Gün”, “Nevruz Semenisi”, “İpek Böceği, İpek Kozası, Kelebek ve Çiçek”, “Bursa’ya Hoş Geldin Nevruz”, “Bahar Coşkusu, Mutluluk, Bayram, Neşe, Barış” ve “Nevruz Şarkısı” temalı gösteriler yapıldı.

Programa Bursa halkı ve Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklardan gelen davetliler yoğun ilgi gösterdi.