Altay topluluklarının uygarlık yapısı ve kültürel değerlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla iki yılda bir geleneksel olarak yapılan ve destekleyenler arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin de olduğu ‘Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu’nun dokuzuncusu, ‘Destanlar ve Destan Kültürü’ ana teması ile, 27-30 Eylül 2021 tarihleri arasında Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde Bursa’da yapıldı.
Panorama 1326 Fetih Müzesi’ndeki sempozyuma Japonya, Hindistan, Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Macaristan ve İspanya’nın aralarında olduğu ülkelerden 90’dan fazla bilim insanı, bildirileriyle katıldı. Dört gün süren sempozyum, on farklı oturum şeklinde gerçekleştirildi.
Sempozyum, TDBB’nin yanı sıra Türk Tarih Kurumu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin desteği ve iş birliğiyle düzenlendi.
Sempozyumun açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Tarihi eserlerin yaşatılması dışında bilim dünyasının çalışmalarına da destek veriyoruz. Sosyal ve kültürel etkinliklerle de, geçmişimizi geleceğe aktarmaya büyük özen gösteriyoruz. Düzenlediğimiz sempozyumlarla bilim dünyasına ev sahipliği yapıyoruz” dedi.
Altay Toplulukları Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Başkan Dündar, “Bu gün gerçekleştirdiğimiz sempozyum, 8 farklı ülkeden 80 akademisyenin katıldığı, oldukça geniş bir coğrafyaya hitap eden, Türk destanlarının Orta Asya’dan dünyaya açılmasına büyük katkı sağlayacak bir etkinlik. Geçtiğimiz aylarda da Türk Moğol Sempozyumunun adıyla benzer bir etkinlik gerçekleştirmiştik. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde çok büyük katkısı olan başta Prof. Dr. İlhan Şahin hocamız olmak üzere, tüm kurum ve kuruluşlara, sempozyuma katılan hocalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da açılış oturumunda yaptığı konuşmada, en başından bu yana işbirliği kuruluşları arasında yer almaktan ve Sempozyumda Düzenleme Kurulu üyesi ve oturum başkanı olarak rol üstlenmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, dokuzuncu sempozyuma ulaşılması ve tamamına yakınının tebliğler kitaplarının basılmış olmasının önemine işaret etti.
Altay Toplulukları Sempozyumu, Altay halk ve topluluklarına ait destanlar ve türleri; destanların doğuşu ve oluşum süreçleri; töreler, gelenekler ve görenekler; destanlarda aileden ulusa kimlikler; devlet ve yönetim; destanlarda kahramanlar ve kahraman tipolojileri; hayat, kültür ve ekonomi; destanlarda onomastikler ve toponimler (insanların, hayvanların ve coğrafi nesnelerin isimleri); destanlarda semboller ve kültler; destanlar ve disiplinlerarası ilişkiler gibi çeşitli konuları içine almaktadır.