Dünya Miras Şehirleri, 10. Uluslararası Avrasya Konferansı, 30 ülkeden yerel yöneticinin katılımıyla Kazakistan’ın Türkistan Belediyesi ve Dünya Miras Şehirleri Örgütü Avrasya Bölge Sekreterliği (OWHC)’nin işbirliği ile çevrimiçi olarak, 2 Nisan 2021 tarihinde yapıldı.

Konferansa, Türkiye’den Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Yönetim Kurulu Üyesi, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ve TDBB Genel sekreteri Fahri Solak, TDBB Yönetim Kurulu Üyesi Arnavutluk Belediyeler Birliği Genel Müdürü Agron Haxhımalı ve TDBB Yönetim Kurulu Üyesi Azerbaycan Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Tofiq Hasanov yanında, Türkistan (Kazakistan) Belediye Başkanı Rashid Ayupov, OWHC Başkanı ve Krakow (Polonya) Belediye Başkanı Jacek Majchrowski, Kazan Belediye Başkanı İlsur Metshin, OWHC Genel Sekreteri Lee Minaidis, Dünya Miras Kentleri Avrasya Bölge Koordinatörü Rasikh Sagitov, Novi Pazar (Sırbistan) Belediye Başkanı Nihat Biševac, Yakutistan Kültürel Mirası Koruma Daire Başkanı Nikolay Makarov, Şehr-i-Sebz (Özbekistan) Şehri Başkanı Akram Sulaimanov, Bolgar (Rusya) Belediye Başkanı Fargat Mukhametov, Denpasar (Endonezya) Belediye Başkanı Gusti Ngurah Jaya Negara, Tahran (İran) Belediye Başkan Yardımcısı Javadi Yeganeh, Fes (Fas) Belediye Başkanı Idriss Azami Al Idrissi, Oş (Kırgızistan) Belediye Başkan Yardımcısı Zamir Yusupov, Veliky Novgorod (Rusya) Belediye Başkanı Sergey Busurin’in yanı sıra Çin, Almanya, Yunanistan gibi tarihi ve kültürel değerlerini koruma konusunda deneyime sahip 30 ülkeden 50’den fazla şehrin temsilcileri katıldı.

Konferans, hem UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunan kentlerin belediye başkanlarını, hem de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne yazılmaya aday gösterilen kentlerin yöneticilerini bir araya getirdi.

Konferansta katılımcılar, tarihi miras ve kültürün korunması, turizmin gelişimi, şehirlerin doğru planlanması ve iyileştirilmesi, yeni yapıların inşası bağlamında tarihi çekiciliğin korunması konuları tartışıldı. Ayrıca karantina koşulları altında kültürel mirasın ve turizmin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin konular ele alındı.

TDBB Yönetim Kurulu Üyesi, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın konferansta yaptığı konuşmada, “Geleceğe emin adımlarla yürümek için, geçmiş ve bugün arasında bir köprü kurmak gerekiyor. Tarihi mirası gün yüzüne çıkarmak ve korumak için iki koşul sağlanmalıdır. Bunlar Politik sürdürülebilirlik ve Finansal Sürdürülebilirliktir. Politik sürdürülebilirlik, uzun yıllar süren çalışmalar kesintiye uğramaması için bir stratejik plan çerçevesinde gerçekleştirilmelidir. Finansal Sürdürülebilirlik de finansal garantiyi sağlamak için kâr etme hedefi olmayan kamusal bir bakış sağlanmalıdır. Elde ettiğimiz sonuçlar bize hep şunu gösterdi: Gelecekteki mutluluk ve refah, tarihi mirasımıza sahip çıkmamızda gizli” dedi.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak ise, TDBB’nin Covid-19 salgını sürecinde Üye Belediyeler ile ortak hareket ederek, Özbekistan, Azerbaycan gibi Üye ülkeler ve Rusya Şehirler Birliği gibi İşbirliği Kuruluşları ile “Covid-19 ile Mücadelede Belediyelerin Çalışmaları” konulu geniş katılımlı tecrübe paylaşımı programları gerçekleştirdiğini, bunun yanı sıra, talep eden üye ülkelere yönelik maske yardımları vb. çalışmaların yapıldığını söyledi. Solak ayrıca, Covid 19 sürecinin Türkiye’de turizm sektörüne etkilerini ve hangi önlemlerin alındığını ayrıntılı bir şekilde anlattı.

Dünya Mirası Şehirleri 10. Uluslararası Avrasya Konferansı’nın ardından sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride, konferansın düzenlenmesine verilen destek için aralarında Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin de olduğu kuruluşlara teşekkür edilerek, işbirliğini genişletmek ve turizm (ortak turist turlarının oluşturulması, doğrudan uçuşlarda artış), sanal turizm (ortak sanal 3D turlar), gençlerin ücretsiz kültür ve turizm alanlarında eğitim değişimi, insani yardım gibi alanlarda ortak etkileşim gibi önerilerde bulunuldu.

03.04.2021