Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ile Hırvatistan Belediyeler Birliği Arasında İşbirliği Protokolü, 17 Eylül 2020 tarihinde Birlik merkezinde düzenlenen törenle imzalandı.

İmza törenine, TDBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Hırvatistan Belediyeler Birliği Başkanı Martin Baričević, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Konavle Belediye Başkanı ve Hırvatistan Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu üyesi Božo Lasić, Hırvatistan Belediyeler Birliği Müdürü Mladen Puškarić, Hırvatistan Belediyeler Birliği Protokol, Medya ve Halkla İlişkiler Danışmanı Branimir Kovačević ve TDBB Dış İlişkiler Uzmanı Kenan İbrisimovic katıldı.

TDBB Başkan Vekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy imza töreninde yaptığı konuşmada, hem TDBB hem de Zeytinburnu Belediyesi olarak Hırvatistan Belediyeler Birliği ile olan işbirliğinden dolayı memnuniyetini ifade ederek, bu işbirliğinin zaman içerisinde daha da gelişmesinin önemli olduğunu belirtti.

Hırvatistan Belediyeler Birliği Başkanı Martin Baričević ise, “İçinde bulunduğumuz bu zorlu salgın ortamında bizi kabul ettiğiniz için teşekkür ediyor ve bu işbirliği protokolünü bu yıl bitmeden imzalamış olmaktan ötürü mutlu olduğumuzu belirtmek istiyorum. İmzalamış olduğumuz bu işbirliği bizim için yerel yönetimler bağlamında yol gösterici olacağına inanıyoruz. Ayrıca bu işbirliğinin ülkelerimizin ilişkilerinin gelişimi açısından da olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Konuşmalardan sonra İşbirliği Protokolü, TDBB adına Başkan vekili Ömer Arısoy ve Hırvatistan Belediyeler Birliği adına Başkan Martin Baricevic tarafından imzaladı.

TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak tören öncesi düzenlenen toplantıda heyetle bir araya geldi. Solak, “Bu yılın başında Hırvatistan belediye başkanlarına yönelik Bilgi ve Tecrübe Paylaşım Programı yapmıştık. Şimdi ise, Hırvatistan Belediyeler Birliği ile işbirliğini protokolünü imzalamaktan dolayı memnunuz. İşbirliğimizin Türkiye-Hırvatistan ilişkileri için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. 2018 yılında Hırvatistan’a gidip bir dizi temas gerçekleştirmiştik. Sonrasında ise Zeytinburnu ve Sisak Belediyeleri kardeş şehir oldular. Umuyorum ki, bu işbirliğinden sonra Türkiye Hırvatistan arasındaki kardeşlikler daha da zenginleşir” şeklinde konuştu.

Konavle Belediye Başkanı ve Hırvatistan Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu üyesi Božo Lasić ise, Türkiye ve Hırvatistan’ın tarihsel anlamda eskiden beri bağlarının bulunduğundan bahsederek, iki ülkenin ortak değerlerine değindi. Bu ortaklıkların işbirliğinin gelişmesi için iyi bir zemin hazırlayacağına inandığını belirtti.

Hırvatistan Belediyeler Birliği Müdürü Mladen Puškarić ise, İstanbul’da bu protokolü imzalıyor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek; ”Belediyelerimizden bir kısmının bu protokolün imzalanmasından itibaren TDBB’ye üye olacağını düşünüyorum. Türkiye’ye geçen ziyaretimizde TDBB Hırvatistan Bilgi ve Tecrübe Paylaşım Programı’na katıldığımızda belediyecilikle ilgili yeni şeyler öğrenmiştik ve bu işbirliğinin daha da olumlu neticelere vesile olacağına inanıyorum” cümlelerine yer verdi.

İmzalanan protokolle, işbirliklerinin verimini arttırmak amacıyla belirlenen yerel yönetim konularında tecrübe paylaşımı yapmak, yerel yönetimler alanındaki gelişmeleri izlemek ve ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyonu sağlamak, yerel yönetimlerde kapasite arttırıcı çalışmalar yapmak, kalite-etkinlik ve verimlilik odaklı yönetim modellerinin geliştirilmesi konularında ortak projeler geliştirmek, yerel yönetimler alanında belirlenecek ortak konularda eğitim, sempozyum, kongre, konferans, seminer, panel gibi etkinlikler düzenlemek ve yatırımcı ve ticari iş heyetleri organizasyonları düzenlemek amaçlanıyor.

Tören karşılıklı hediyeleşme ve aile fotoğrafının ardından sona erdi.

18.09.2020