Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Bosna Hersek Üye Belediyeler Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı, 15 Aralık 2017 tarihinde TDBB Yönetim Kurulu üyesi, Novi Grad Belediyesi ev sahipliğinde Saraybosna’da yapıldı.
Toplantıya TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak ve Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendiç, Bihaç Belediye Başkanı Şuhret Fazliç, Çeliç Belediye Başkanı Sead Muminoviç, Doboy İstok Belediye Başkanı Kemal Bratiç, Donyi Vakuf Belediye Başkanı Huso Susiç, Foynitsa Belediye Başkanı Sabahudin Klisura, İliyaş Belediye Başkanı Akif Fazliç, Jivinice Belediye Başkanı Samir Kamenjakoviç, Konjic Belediye Başkanı Emir Bubalo, Pale-Praça Belediye Başkanı Asım Zec, Teoçak Belediye Başkanı Tayip Muminoviç, Travnik Belediye Başkanı Admir Haciemriç, Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç, Stari Grad Belediyesinden Diana Salihbegoviç, Srebrenik Belediyesinden Adnan Bjeliç, Doboy Belediyesinden Miloş Bukeyloviç ve Olovo Belediyesinden Semir Mehagiç katıldı. Toplantıya ayrıca, Bosna Hersek TİKA Koordinatörü Ömer Faruk Alımcı ve Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Akif Yaman da katıldılar.
Toplantıda, TDBB’nin Bosna Hersek çalışmaları ile ilgili bilgi veren Fahri Solak, üye belediyelerle yürütülen çalışmaları değerlendirmek ve yeni işbirliği alanlarını istişare etmek amacıyla düzenlenen koordinasyon toplantılarının ilkinin geçen dönem Travnik’te yapıldığını belirterek, bu ikinci toplantıya ev sahipliği yapan Novi Grad Belediyesine ve katılımları için Belediye Başkanlarına ve kurum temsilcilerine teşekkür etti. Daha sonra tek tek söz alan Belediye başkanları ve temsilcileri, şimdiye kadar Türkiye’nin ilgili kuruluşları ve kardeş belediyelerle yaptıkları projeleri ve ileride yapılması gereken projeleri paylaştılar. Bu çerçevede, TDBB, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye’den Kardeş Belediyeler işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmalar çeşitli yönleriyle değerlendirildi, yeni proje önerileri ve şehirlerin öncelikli ihtiyaçları dile getirildi.
Eğitim ve sağlık alanında gerçekleştirilen çalışmaların önemini vurgulayan katılımcı başkanlar, gelinen noktada istihdam yaratıcı, tarım, kalkınma vb. içerikli projelere ağırlık verilmesinin yararlı olacağına işaret etti. Ayrıca Kardeş Şehir ilişkilerinin aktif ve fonksiyonel hale getirilmesinin gereği vurgulandı.
TİKA ve Yunus Emre Bosna Hersek yöneticilerinin de kurumlarının çalışmaları hakkında bilgi vermesiyle devam eden toplantının sonunda, bu tür toplantıların altı ayda bir yapılması, gelecek toplantılara daha hazırlıklı gelinmesi ve her belediyenin Türkiye ile yaptığı projelerin listesinin hazırlanması, nispeten az yardım alan ve ihtiyacı daha fazla olan belediyelere öncelik verilmesi, Bosna Belediyeleri arasında oluşturulacak ortak bir fon ile ülke içinde belediyeler arasında yardımlaşma ve Türkiye’de projeler yapılması, Türk şirketlerinin Bosna’ya açılmasının teşvik edilmesi ve gelecek toplantının 2018 ortalarında yapılması konularında mutabık kalındı.
18.12.2017