Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Bağcılar Belediyesi, Yakın Doğu Üniversitesi ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği işbirliğinde, 09-11 Ekim 2015 tarihlerinde Lefkoşa’da düzenlenen Uluslararası ‘Osmanlı Döneminde Kıbrıs’ Sempozyumu yoğun katılımla gerçekleşti. 8 ülkenin farklı üniversitelerinden gelen tanınmış akademisyen, tarihçi, gazeteci ve yazarlar “Osmanlı Döneminde Kıbrıs” konusundaki bilgi, düşünce ve görüşlerini salonu dolduran davetlilerle paylaştı.
Öğrenciler ve ilgililer tarafından yoğun ilgi gören sempozyumda, Osmanlı döneminde Kıbrıs’ın tarihi, ilmi hayatı, dini ve sosyal yaşamı ile kültürel yapısı ve ekonomik durumunu inceleyen birçok çalışma ele alındı.
Yakın Doğu Üniversitesi konferans salonunda yapılan Açılış Oturumunda konuşan TDBB Başkan Yardımcısı ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Akdeniz’in büyük üçüncü adası olan Kıbrıs’ın kuzey kesimini oluşturan KKTC’de böyle bir sempozyum düzenlemekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Konuşmasında 307 yıl gibi uzun bir süre Osmanlı egemenliğinde kalan Kıbrıs’ın, bu dönemde huzur ve istikrar içinde yaşadığını anlatan Çağırıcı, Osmanlı’nın Kıbrıs’ta çeşmeler, su kemerleri, medrese ve hamamlar inşa ettiğini de kaydetti. Kıbrıs’a 66 kilometreden su getirecek olan Barış Suyu Projesi’ne de vurgu yapan Çağırıcı, “Bu proje hem Türkler hem de Rumlar için büyük önem arz ediyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim için çok önemli. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak da adada önemli çalışmalarda bulunduk. Bağcılar Belediyesi olarak kardeş belediyelerimiz var” dedi.
Konunun çok sayıda uzmanını bir araya getiren sempozyumda ele alınan bazı konular arasında şunlar yer almakdı: “Kıbrıs’ta Osmanlılar”, “Lala Mustafa Paşa’nın Kıbrıs’taki Vakıfları”, “Osmanlı Döneminde Müftülük Baş Piskoposluk İlişkileri”, “Osmanlı Döneminde Kıbrıs Ekonomisi”, “Kıbrıs ve Cezayir’de Barbaros Kardeşler”, ve “Mehmet Ali Paşa Döneminde Mısır Kıbrıs İlişkileri”.
Lefkoşa’da üç gün süren Uluslararası Sempozyumun tamamlanmasının ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, Kıbrıs’ın tarihi, kültürel, sosyal, ekonomik ve demografik yapılarının irdelendiği belirtilirken, Osmanlı Dönemi Kıbrıs konusu üzerinde daha detaylı çalışmalar yapılması, konuyla ilgili yeni kongre faaliyetlerinin planlanması, bu kongrenin iki yılda bir yapılması ve sempozyumda sunulan tebliğler ve yapılan konuşmaların kitaplaştırılması istendi.