Türk Dünyasında baharın başlangıcı olarak kabul edilen ve çeşitli şenliklerle kutlanan Nevruz Bayramı, 21 Mart 2015 Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleştirilen bir programla kutlandı.
İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Zeytinburnu Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kültür A.Ş.’nin işbirliğiyle her yıl Topkapı Kültür Parkı’ndaki açık alanda gerçekleştirilen Nevruz programı, bu yıl hava şartlarının elverişsiz olması sebebiyle Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Programa İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şenol Alkış, TDBB Başkanvekili ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, yabancı misyon temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk Dünyası Zeytinburnu’nda Buluştu
Zeytinburnu Kültür Merkezinin önünde Nevruz ateşi yakılmasıyla başlayan program fuaye alanında gerçekleştirilen Mehter konseriyle devam etti. Türk dünyasının bir araya geldiği program kapsamında Motif Halk Oyunları Topluluğu, Kırgızistan ve Karaçay halk dansları toplulukları ve Kafkas Çerkez Derneği’nin sergiledikleri yöresel halk oyunu gösterileri izleyicilerin beğenisini topladı. Kazak Kültürü Vakfı’ndan Beşir Ahmet Köse, Sedat Çolakoğlu ve Uygur sanatçı Melike Nevruz’un konserleriyle devam eden programda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından şeref madalyası ile ödüllendirilen 10 yaşındaki manasçı Ümmet Devletov, Kırgızların millî destanı Manas’tan bir bölüm okudu. Program sonunda davetlilere toprağın yeşermesinin sembolü olduğu belirtilen “Semen Tepsisi” sunuldu. Program kapsamında Türk Cumhuriyetlerinin mutfak kültürünü tanıtan sergiler açılarak katılımcılara, Türkmen ekmeği Nan, sadece Nevruz’da yapılan Sümelek tatlısı, Hellim peyniri ve Kırgızların buğdaydan yaptıkları içecek olan Şoro ikram edildi. Türkmenistan standında gerçekleştirilen Türkmen pilavı kazan açma merasimi de katılımcılardan büyük ilgi gördü. Katılımcılara Kazak, Kırgız, Türkmen ve Kafkas mutfağından örnekler ikram edildi. Program sonunda, kutlamaya katılan protokol mensupları, Nevruz’a özgü örs üzerinde demir dövme ritüelini gerçekleştirdi.
Program fotoğrafları için tıklayınız
Tarih : 21.03.2015