Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin destekleyen kurumlar arasında yer aldığı “Zamanını Aşan Miras: Uluslararası İpek Yolu Sergisi ve Sempozyumu” Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, İnsan ve Medeniyet Hareketi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Bahariye Sanat Atölyeleri iş birliğiyle 30 Mayıs- 1 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul’da Bahariye Mevlevihanesi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumu”nun açılışı törenine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, IRCICA Genel Direktörü Mahmud Erol Kılıç, İMH Onursal Başkanı Mehmet Güney’in yanı sıra sanatçılar ve akademisyenler katıldı.

Açılış Töreninde konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş, İpek Yolu’nun yaklaşık 300 milyonluk bir nüfusa ulaşan Türk dünyasının tam da göbeğinde yer aldığını ve uluslararası bir hattı oluşturduğunu belirterek, “Özellikle Çin’in Yol ve Kuşak Projesi’yle Türk dünyasını da içine alacak İpek Yolu Projesi’nin birbirleriyle bütünleştirilebilecek yapılar olduğu aşikardır. Önümüzdeki dönemde, dünya sistemindeki farklı mücadele alanlarından birisi de bu çok kutupluluk üzerinde, özellikle Asya’da gelişecek olan yeni eğilimlerdir. Bu yeni eğilimlerin merkez üslerinden birisi de nasıl tarihte İpek Yolu’nun önemli kervansarayları Konya’da yer aldıysa, bu dönem içerisinde bu hattın ağırlık merkezi olarak da Türkiye, Anadolu kıtası ortaya çıkmaktadır” dedi. 

TDBB ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, “10 bin yıllık tarihiyle her daim stratejik bir öneme sahip olan Konya’mız İpek Yolu üzerinde bulunan en önemli kadim şehirlerimizden birisidir. İki asır Selçuklu’ya başkentlik yapmış darülmülk Konya’da İpek Yolu üzerinde inşa edilen yüzlerce kervansaray mevcuttur. Bugün hala bu eserlerin bir kısmı dönemin ekonomik ve kültürel canlılığının da en önemli eserleri olarak yüzyıllardır ayakta duruyor” diye konuştu.

İpek Yolu Sergi ve Sempozyumuna, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Tataristan gibi ülkelerden 41 sanatkâr ve 36 bilim adamı katıldı. Sergi Kataloğu ve Sempozyum Tebliğler Kitabı basılarak katılımcılara takdim edildi.

11 oturum şeklinde gerçekleştirilen sempozyumda, Geçmişten Günümüze İpek Yolu ve Türk Dünyası, İpek Yolunun Türk Şehirleri ve Medeniyet Merkezlerimiz, Ortak Halk Mirasımız ve İpek Yolu Türk Dilleri, Ticaret ve İpek Yolu’nun Önemli Kolları, Bilim, Felsefe ve İrfan Tarihi Mirasımız, Türk Dünyasında Kültürel İlişkiler ve İpek Yolunun Etkisi, Sanatın Buluştuğu Güzergah İpek Yolu, Ipek Yolu Boyunca Türk Mimarlık Geleneği ve Yansımaları ve Türk Dünyasının Geleceği İçin Yeni İmkanlar konu başlıkları ele alındı.

“Zamanı Aşan Miras; İpekyolu Sergisi”, Eyüpsultan’daki Bahariye Mevlevihanesinde 25 Haziran’a kadar ziyaret edilebilecek.

Uluslararası nitelikte hazırlanan proje kapsamında 13 Ekim’e kadar Konya başta olmak üzere, Özbekistan’ın Semerkand ve Taşkent şehirlerinde ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de sergiler ve sempozyumlar gerçekleştirilecek.