Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde, 11 ilde 15 milyondan fazla nüfusu etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. On binlerce bina yıkıldı, 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından çok sayıda ülke Türkiye’de yaşanan deprem için seferber oldu. Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri, mühendisler, sismologlar, sağlık personeli, sahra hastaneleri ve insani yardım gönderildi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’ye yaşadığı felaketten ötürü yardım teklifinde bulunan ülke sayısının 102 olduğunu bunlardan 88 ülkenin sahada bizzat yardımda bulunduğunu söyledi. 23 ülkenin görevini tamamladıktan sonra ülkeden ayrıldığını aktaran Çavuşoğlu, 11 bin 302 yabancı personelin de bizzat yardım organizasyonunun içerisinde yer aldığını belirtti.

Türkiye’nin yaralarını sarması için yardım eli uzatan ülkeler; Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Irak, Filistin, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Lübnan, Macaristan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Sırbistan, Ukrayna, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, BAE, Bangladeş, Belarus, Birleşik Krallık, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin, El Salvador, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Amerika, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Hong Kong, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Katar, Kuveyt, Libya, Litvanya, Malezya, Malta, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tayvan, Tunus, Türkmenistan, Ürdün, Venezuela ve Yunanistan tarafından gönderilen ekipler deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) üyesi ülkeler de deprem yardımlarında öne çıkan ülkeler arasında yer aldı.

Azerbaycan, Türkiye’nin, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etmesinin ardından arama kurtarma ekibi gönderen ilk ülke oldu. Azerbaycanlı ekipler, 899 personelle 8 arama kurtarma köpeği Kahramanmaraş’ta arama kurtarma çalışmalarında bulundu. Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Azerbaycan devleti, depremin ilk günden 17 Şubat’a kadar Türkiye’ye 15 uçak ve 350 tır ile insani yardım ulaştırdı. Ayrıca devlet kurumları, özel şirketler ve şahıslar tarafından toplam 21 milyon 367 bin manat (236 milyon 667 bin TL) maddi yardım yapıldı. Ayrıca Azerbaycan Belediyeleri de yardım kampanyalarıyla süreçte aktif yer alarak toplanan yardımları Türkiye’ye ulaştırdı.

Afganistan, Türkiye’yi vuran depremlerin ardından Afganistan yönetimi 150 bin dolarlık yardım yapılacağını açıkladı. Ayrıca Afganistan halkı tarafından toplanan yaklaşık 950 bin lira da Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliğine teslim edildi.

Arnavutluk, 73 kişilik arama kurtarma ekibi, 7 kurtarma aracı, 2 yardım tırını Türkiye’ye gönderdi. Ayrıca Arnavutluk Başbakanı Edi Rama “Türkiye Tek Yürek” yardım kampanyasına telefon ile bağlanarak ülkesi adına 1 milyon euro bağışladıklarını açıkladı.

Bosna Hersek‘ten toplamda 234 kişilik kurtarma ekibi Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da görev yaptı. Bosna Hersek, Türkiye’ye 69 yardım tırı gönderdi. Ayrıca, Bosna Hersek hükümeti tarafından 500 bin avro ve Bosna Hersek İslam Birliği tarafından 250 bin avro nakdi yardım yapıldı. Ayrıca ülkede çok sayıda Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşu yardım kampanyaları düzenledi ve deprem bölgesinde çalışmalarda aktif olarak yer aldı.

Bulgaristan‘dan da 98 kişilik arama kurtarma ekipleri Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da çalışmalara katıldı. Bulgar Kızılay Teşkilatı (BÇK) da başlattıkları ulusal kampanyalar çerçevesinde 240 bin avro’yu Türkiye’ye gönderdi. Ayrıca, Bulgaristan’dan her biri 100 kişilik kapasiteye sahip toplam 10 adet büyük askeri çadır Kahramanmaraş ve Hatay’a gönderildi.

Filistin ise acil müdahale ve kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye’ye 35 kişilik bir ekip gönderdi. Ekip, Malatya’da çalışmalara katıldı. Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı da işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan camilerde cuma namazı sonrası Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için toplanan yardımın yaklaşık 1 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Ayrıca Filistin, 15 ton yardım malzemesi ve 22 bin uyku tulumu gönderdi.

Irak, acil yardım ekipmanları ile birlikte 150 kişiden oluşan sivil savunma ekibi, 170 iş makinesi, 30 bin ton akaryakıt desteği, 28 tır insani yardımı Türkiye’ye gönderdi. Irak Hükümeti Genel Sekreterliği Sözcüsü Haydar Mecid, depremin meydana geldiği günden itibaren Türkiye ve Suriye’ye yardım malzemesi taşıyan 50 uçağın gönderildiğini belirtti. Mecid, Türkiye’ye gönderilen 26 uçağın 136,5 ton, Suriye’ye gönderilen 24 uçağın ise 126,5 ton yardım malzemesi taşıdığını kaydetti.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığının gönderdiği 101 kişilik arama kurtarma ekibi Gaziantep’te çalışmalarını sürdürdü. Ayrıca 150 ton insani yardım toplanarak Türkiye’ye gönderildi. Kazakistan vatandaşlarının topladığı 4 milyon 138 bin dolar AFAD hesabına gönderildi. Kazakistan ayrıca, depremzedelerin geçici olarak barınması için 114 adet geleneksel Kazak çadırı göndererek Kahramanmaraş’ta kurulumunu sağladı.

Karadağ 83 kişiden oluşan iki arama kurtarma ekibi gönderdi. İki ekip, Adıyaman ve Hatay’da çalışmalarda bulundu. Türkiye’nin, deprem bölgelerine Karadağ’dan 27 ton yardım ve 400 bin avroluk nakdi yardım gönderildi.

Kırgızistan‘dan arama kurtarma görevlileri, sağlık çalışanları ve psikologlardan oluşan 188 kişilik ekip Türkiye’ye gelerek Kahramanmaraş ve Gaziantep’te çalışmalarda bulundular. Kırgızistan ayrıca Türkiye’ye 141 bin dolar maddi destek yaptı ve 100 geleneksel Kırgız çadırı ve 20 askeri çadır göndererek Kahramanmaraş’ta kurulumunu sağladı. Kırgızistan Müftülüğü de depremzedeler için 3 milyon 667 bin TL yardım topladı. Ayrıca Kırgızistan Belediyeleri de yardım kampanyalarıyla süreçte aktif yer alarak toplanan yardımları Türkiye’ye ulaştırdı.

Kosova’dan Güvenlik Gücü askerlerinden oluşan 30 kişilik ekip ve 48 arama kurtarma görevlisi Türkiye’ye gönderilerek arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ayrıca Kosova tarafından THY ve tırlarla deprem bölgelerine 3 bin 161 battaniye, 30 jeneratör, 28 ısıtıcı, çocuk bezi, yorgan, yatak, yastık ve kışlık giysi gibi temel ihtiyaçlar Türkiye’ye gönderildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de Hatay’da 249 arama kurtarma ve 70 sağlık görevlisi ile çalışmalara katıldı. Ayrıca, Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının düzenlediği kampanyalarla KKTC’den Türkiye’ye 82 yardım tırı ve 13 milyon TL’lik nakdi yardım gönderildi.

Kuzey Makedonya, Türkiye’ye 40 kişiden oluşan arama kurtarma ekibinin yanı sıra 8 kurtarma aracı, 3 köpek, 10 bin battaniye ve 25 ton gıda ve hijyen malzemesi gönderdi. Başkentteki tarihi Murat Paşa Camisi önündeki meydanda kurulan stantlarda gençler, ailelerinin evden hazırladığı yiyecekleri satışa sunarak depremzedeler için nakdi yardım topladı.

Lübnan 83 kişilik ekipleriyle deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarında bulundu ve 1,5 ton insani yardım gönderdi.

Macaristan‘dan 167 uzman, 28 köpek, deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Ekipler, Hatay’da çalışmalarını sürdürdü. Macaristan ayrıca 90 ton malzeme gönderdi.

Mısır’da bazı Türk firmaları tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelere destek için 144 ton insani yardım malzemesi, 2 askeri uçak, bir askeri gemi gönderildi. Yardım malzemelerinin yanı sıra Mısır’ın İskenderiye kentinde kurulu olan Türk ortaklı bir gıda şirketinin de tedarik ettiği 10 tonluk konserve gıda ürünü gönderildi.

Moğolistan da Türkiye’ye arama kurtarma ve sağlık personeli gönderdi. 42 kişilik arama kurtarma ekibi ve sağlık personelinin yanı sıra bin 500 battaniye, 10 ton konserve et, 2 ton mum ve diğer yardımları taşıyan uçak gönderdi.

Moldova da 55 kişilik arama kurtarma ekibini deprem bölgelerine gönderdi. Ekip, Hatay’da çalıştı. Gagavuz Yeri Özerk Başkanı İrina Vlah, Türkiye’deki deprem için 550 bin Lei (550 bin TL) yardım toplandığını açıkladı.

Özbekistan‘dan Türkiye’ye gönderilen 180 kişilik arama kurtarma ve 71 kişilik sağlık personeli ve Sahra Hastanesi Hatay’da çalışmalarını sürdürdü. Depremzedelere gönderilen 270 ton olan yardım malzemeleri 6 kargo uçağı, Özbek ve Türk hava yolu şirketlerinin tarifeli uçakları ve 10’dan fazla tırla Türkiye’nin farklı bölgelerine ulaştırıldı. Ayrıca Özbekistan Şehir yönetimleri de yardım kampanyalarıyla süreçte aktif yer alarak toplanan yardımları Türkiye’ye ulaştırdı.

Pakistan, 85 arama ve kurtarma personeli, 16 uçak ve 16 tır, 30 yataklı mobil hastane Türkiye’ye gönderdi. 10 milyar Rupilik yardım fonu oluşturuldu. Ayrıca ismini açıklamayan bir Pakistan vatandaşı Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği’ne giderek 30 milyon dolar bağış yaptı.

Romanya‘dan gönderilen 167 kişilik arama kurtarma ekibi, Gaziantep ve Hatay’da çalışmalarda bulundu.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye’ye 401 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan iki adet İl-76 uçağını gönderdi. Ekipler, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da faaliyetlerini sürdürdü. Ayrıca Rusya 80 ton yardım (500 çadır, 9 bin uyku tulumu ve 9 bin yatak, her biri 30 kişilik 100 den fazla çadır) malzemesi ile 1 milyon dolardan fazla nakdi yardımı Türkiye’ye gönderdi.

Sırbistan’dan gelen 47 kişilik arama kurtarma ekibi de Adıyaman’da görev yaptı. Ayrıca, Sırbistan 2 bin 500 ısıtıcıyı Gaziantep’e yolladı.

Somali‘de Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenenler için başlatılan yardım kampanyasında 1 milyon doları Somali hükümeti, 3 milyon doları ise vatandaşlardan olmak üzere 4 milyon dolar toplandı.

Ukrayna, Türkiye’ye destek için 175 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi. Ekipler, Hatay’da görev yaptı. Ayrıca, Ukrayna’nın Harkiv Belediyesi kardeş şehir Gaziantep için toplanan 22 ton insani yardım gönderdi.

Türkmenistan, depremlerden etkilenen bölgelere 10 kişilik doktor ekibi ve tıbbi malzemelerin de bulunduğu arama kurtarma ekibi gönderdi.

Tacikistan‘dan gelen 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve bir cerrahtan oluşan 51 kişi, Gaziantep’te görev yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın (USAID) İnsani Yardım Bürosu’ndan 160 kişi ve 12 arama kurtarma köpeği ile Adıyaman’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Ayrıca Kaliforniya’dan 100’e yakın Los Angeles County itfaiyecisi ve yapı mühendisi ile birlikte özel eğitimli altı köpek de Türkiye’ye gönderildi. Öte yandan ABD, Türkiye ve Suriye’ye 85 milyon dolarlık acil insani yardım da sağlama kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında AB üyesi 21 ülke ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan’dan toplam 38 ekip, Türkiye’ye sevk edildi. Bu ekiplerde, arama kurtarma görevlileri ve tıbbi uzmanlar dahil 1650 kişi bulunduğu, ekiplerin yanında 104 arama kurtarma köpeğinin de yer aldığı belirtildi.

NATO, İsveç ve Finlandiya da dahil olmak üzere, 20’den fazla NATO müttefiki ve ortağından 1400’den fazla acil durum müdahale personelinin Türkiye’ye konuşlandığını açıkladı. İsveç’ten gelen 74 kişilik arama kurtarma ekibi Kahramanmaraş ve Malatya’daki çalışmalara katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Durum Fonu, Türkiye ve Suriye’de depremlerden etkilenen insanlara yardım etmek için 25 milyon dolar ayırdı. Ayrıca 3 bin çadır gönderildi.

Dünya Bankası (WB), Türkiye’ye 1,78 milyar dolarlık deprem desteği gönderileceğini açıkladı. Banka, felaketin büyüklüğünün tespit edilmesi, arama kurtarma ve bölgenin yeniden inşası için de değerlendirmelerin başladığını açıkladı. Öte yandan deprem bölgesinde yaşayan yurttaşları desteklemek için de 1 milyar dolarlık kaynak hazırlandı.

Uluslararası Doğu Türkistan Stklar Birliği, Türkiye genelinde bütün TV kanallarında depremzedeler için başlatılan Tek Yürek Bağış Kampanyasına Doğu Türkistan camiası adına 1 Milyon TL Bağış ve önümüzdeki günlerde deprem bölgesine 7 Milyon TL ayni yardım ulaştırma taahhüdünde bulundu.

23 Şubat 2023