TDBB Yönetim Kurulu Üyesi Osmangazi Belediyesi tarafından, kardeş şehri Moğolistan’ın Arhangay Belediyesi işbirliğinde düzenlenen “Uluslararası Orhon Yazıtları ve Türk-Moğol İlişkileri Sempozyumu”, 6 farklı ülkeden (Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan Kırgızistan, Japonya ve Moğolistan) 30’a yakın akademisyenin katılımıyla, 6-7 Temmuz 2021 tarihlerinde Osmangazi Belediyesi ev sahipliğinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde yapıldı.

Sempozyumda akademisyenler Türk ve Moğol milletleri arasındaki tarihî ve kültürel bağlar, bozkır medeniyeti ve Türklerin ana yurdu olan geniş coğrafya hakkında bildiriler sundu. TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak da Düzenleme Kurulu Üyesi ve Oturum Başkanı olarak sempozyumda yer aldı.

Sempozyumda oturumlara geçilmeden önce, Anadolu Halk Ozanı Yusuf Alper Güllü, sazıyla başta ‘Dombra’ olmak üzere Türk müziğinden örnekler sundu. Ayrıca Moğol müzik grubu ‘Jonon Mongaliç National’ da Türk ve Moğol ezgilerinden eserler seslendirdi.

Sempozyumun Açılış Oturumunda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kültür ve bilim adına önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Dündar, “Osmangazi’nin dünyanın pek çok farklı ülkesinden kardeş şehri var. Kardeş şehirlerimizle birlikte pek çok farklı proje yürütüyoruz. İsveç’ten Moğolistan’a kadar 25 kardeş şehrimiz var. Kısacası, Adriyatik’ten Çin seddine kadar olan coğrafyada Osmangazi Belediyesi bir şekilde var. Bu vizyonun oluşmasında, bu sempozyuma katılan sizin gibi değerli ilim adamlarının yol göstermesi önemli rol oynuyor” dedi.

Osmangazi Belediyesi olarak geçen yıl Moğolistan’ın Arhangay Belediyesi ile kardeş şehir olduklarını hatırlatan Dündar, “2020 yılının UNESCO tarafından ‘Bilge Tonyukuk Yılı’ ilan edilmesi üzerine böyle bir sempozyum kararı aldık. Bugün düzenlediğimiz sempozyuma; Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan, Azerbaycan Kırgızistan, Japonya ve Moğolistan’dan akademisyenler katıldı. Ortaya çıkan eserler, temel taşı gibi tarihteki yerini alıyor. Bu etkinliğe ev sahipliği yapan dünyanın en büyük tam panoramik müzesi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi gibi ilçemizde yaptığımız pek çok yatırım dışında, kültür ve sanat alanında da önemli eserler bırakıyoruz. Katılan hocalarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlhan Şahin de Türk ve Moğol milletleri arasındaki tarihî ve kültürel bağların tarihin bilinen en eski dönemlerine dayandığını belirterek, iki milletin farklı imparatorlukların şemsiyesi altında aynı kültürlere sahip olduğunu belirtti. Osmangazi Belediyesi ve Arhangay Belediyesi’nin kardeşlik ilişkilerini akademik ve bilimsel bir toplantıyla pekiştirdiğini ifade eden Şahin, “Bu sempozyumla ilgili olarak ulaştığım 32 meslektaşımın hepsi severek böyle bir çalışmaya katılmayı kabul ettiler. Bildirileri Moğolca ve Türkçe olarak kaleme aldık. Böylece Orhon Yazıtları ve Türk-Moğol ilişkileriyle ilgili temel bir eseri yayınlayarak bilim alemine sunmuş olduk. Bu eserleri bilim alemine sunan Osmangazi Belediyemize ve Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum” dedi.

İki gün boyunca toplam 7 oturumun gerçekleştirildiği sempozyumda sunulan 26 bildiri kitap haline getirilerek, katılımcılara ve davetlilere sunuldu. 

Oturumlardan sonra misafirlerin Bursa şehir turu yapmasıyla program tamamlandı.

8 Temmuz 2021