Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Üye Belediyeler toplantısı, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ev sahipliğinde, 22 Ekim 2019 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Girne kentinde gerçekleştirildi.
TDBB Üye Belediyeler Toplantısı’na KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, TDBB Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Değirmenlik Belediye Başkanı Ali Karavezirler, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Mustafa Zurnacılar, Alsancak Belediye Başkanı Fırat Atasever, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Yenierenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü, İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif, Serdarlı Belediye Başkanı Halil Kasım, Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Çoşkun, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan, Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ve Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros’un yanı sıra Türkiye başta olmak üzere Moldova, Kırgızistan, Bosna Hersek ve Makedonya’dan gelen TDBB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
TDBB’nin Derin Tecrübeleri Var
KKTC İçişleri Bakanı Baybars, TDBB’nin Yönetim Kurulu Toplantısının KKTC’de gerçekleştirilmesinin hem yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hem de Türk dünyası arasındaki sarsılmaz bağların güçlendirilmesi açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Baybars, “Burada sizlerle birlikte olmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Türk dünyasının mevcut kültürel ve tarihi bağları gerçekten de sarsılmazdır ve Türk dünyasının ortak çıkarları hep bir arada dayanışma, yardımlaşmayı gerektirir. Özellikle yerel yönetimler konusunda TDBB’nin derin tecrübelerinin olduğunu biliyor ve bu tecrübelerden yararlanmak istiyoruz. KKTC’de yerel yönetimler alanında reform yapma çalışmaları çerçevesinde üzerinde oluşturmaya başladığımız çalışma planında sizlerin tecrübe ve birikimlerinizi paylaşmanızdan büyük bir mutluluk duyduk. Hem yerelde hem merkezde her zaman Türk dünyası ile ortak projeler gerçekleştirmek, işbirliğimizi güçlendirmek ve çok derin olan tarihi ve kültürel bağlarımızı geliştirerek ortak bir vizyonla, yenilikçi anlayışla bakış açımızı genişletmek bizim için son derece önemlidir. İçişleri Bakanlığı olarak bizler hiçbir belediyenin yerelde idari özerkliğine müdahale etmeden idari vesayet sınırlarını aşmadan belediyelerin kendi güçlerini ellerinde tutmalarını ve güçlü belediyelerin oluşmasına katkı sağlamak konusunda belediyelerimizle birlikte hareket etmeyi kendimize görev biliyoruz. Dolayısıyla belediyelerimizin güçlenmesi ve kendi gelirlerini oluşturarak halkımıza daha iyi hizmet vermeleri için hükümet olarak her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız. Sizleri KKTC’de görmekten ve sizlerle bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Tekrardan hoş geldiniz. Biz birlikte çok daha iyi ve güçlüyüz” dedi.
Her Türlü Davasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Yanındayız
Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “TDBB yeni yönetimi olarak olarak ilk yurt dışı yönetim kurulu toplantımızı KKTC’de gerçekleştiriyoruz. Bugün burada Bosna Hersek, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Makedonya, Moldova Gagauz Yeri ve Türkiye olmak üzere 6 ülkeden temsilciler var. Türkiye ile Kıbrıs’ı ayrı tutmak mümkün değildir. Her türlü davasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanındayız. Birlikte tüm dünyaya örnek işler yapacağız. Özellikle Barış Pınarı Harekatı’na desteğinden dolayı KKTC Hükümeti’ne teşekkür ederiz” dedi.
TDBB’nin Türkiye’nin gönül coğrafyasında bulunan belediyelerle ortak kültürel ve tarihi miras ekseninde çalışmalar yaptığını kaydeden Başkan Altay, “Belediyeler arasında irtibatı artırmak, kültürel mirasa sahip çıkmak, belediyelerimizin programlarını istişare etmek, belediyecilik ve şehir yönetimi konusunda yeni öneriler geliştirmek ve istişare etmek için çalışmalar yapıyoruz. TDBB’nin bir özelliği de yönetim kurulunda Türkiye dahil 11 ülkenin temsil ediliyor olmasıdır. Bugün 6 ülke ile birlikte bu toplantı gerçekleştiriyoruz. TDBB, Türkiye’nin sahip olduğu tek uluslararası belediye birliğidir. Özellikle kardeş belediyeler konusunda yeni kardeşlik ilişkilerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve özellikle son 15 yılda oluşan belediye birikiminin gönül coğrafyamızdaki belediyelere aktarımı konusunda tecrübe paylaşımı programları yapıyoruz. Türkiye’nin öncülüğünde bölge coğrafyamızdaki şehirlerin gelişmesine önemli katkılar sağlıyoruz. Türkiye’nin edindiği tecrübeleri gönül coğrafyamıza aktarıyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin özellikle son 15 yılda belediyeler alanında elde ettiği önemli birikimi üye belediyelere aktarmayı amaçladıklarını vurgulayan Altay, “Üye belediyelerimizdeki çalışanların Türkiye’de konusunda öne çıkmış belediyelerde eğitim alması TDBB öncülüğünde gerçekleşiyor. Buradaki amaç Türkiye’deki belediyecilik ruhunun tüm bölgede insanların faydasına sunulmasıdır” ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Özçınar da, toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, toplantının birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yerel yönetimleri güçlendirmeye vesile olmasını diledi.
Reform Yasası Biran Önce Tamamlanmalı
Toplantıda üzerinde en çok konuşulan konu yerel yönetimler reform yasası oldu. Uzun zamandır gündemde olan yerel yönetimler reform yasasının bir an önce tamamlanması için çalışmalar yapılması ve KKTC’nin özgün koşullarına uygun olarak belediyelerin yeniden bir şekil alması veya mevcut şekli güçlendirerek devam edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
KKTC Belediyeleri Ekonomik Olarak Güçlendirilmeli
Üye Belediyeler toplantısında, TDBB işbirliğinde KKTC’de bulunan belediyelerin diğer dünya ülkeleri ile daha çok kardeş şehir ilişkisi kurulup somut projeler gerçekleştirilmesi gerektiğine, Bilgi ve tecrübe paylaşım ve uzman eğitimi programları ile KKTC belediyelerinin gelişmesi için programlar düzenlenmesi, KKTC belediyelerinin uluslararası arenada tanınması için uluslararası programlara davet ve dâhil ederek TDBB gibi kurumlar vasıtasıyla tanınırlığını arttırmak için gerekli çalışmaların yürütülmesine, KKTC belediyelerinin devlet katkısının arttırılması için belediyelerin İller Bankası ve benzeri bir kurumdan mutlaka yararlandırıp ekonomik olarak güçlendirilmesi gerektiğine, KKTC Belediyeleri olarak yatırım yapılacak arazilerle ilgili idari ve siyasi sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğine, KKTC’nin bazı bölgelerinde bulunan öğretmen eksiliğinin giderilmesi gerektiğine değinildi.
TDBB’den KKTC’de Yapılacak Sakin Şehirler Toplantısına Destek
Toplantıda ayrıca, toplamda 25 ülkeden üye şehirlerin bulunduğu, Türkiye’den 17, KKTC’den de 5 şehrin içinde yer aldığı Cittaslow (Sakin Şehir) hareketinin genel kurul toplantısının 07-10 Kasım 2019 tarihleri arasında KKTC’de yapılacağı belirtildi. Dünyadan yalıtılmış bir toplum ve ülke olan KKTC için böyle hareketler içerisinde yer almasının temsiliyet açısından oldukça önemli olduğu, bu gibi uluslararası ağlar ile KKTC’nin kendini daha iyi ifade edebilme imkânı bulabileceği belirtildi. Bu nedenle KKTC’de yapılacak Sakin Şehirler toplantısının çok önemli olduğu, hazırlıklarda belli bir aşamaya gelindiği fakat maddi olarak zorluk çekildiği ve bu noktada TDBB’den maddi olarak katkı beklendiği dile getirildi. Bunun üzerine bir gün sonra yapılan TDBB Yönetim Kurulu toplantısında alınan kararla Sakin şehirler toplantısına maddi olarak destek verilmesi kararı alındı.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), KKTC Üye Belediyeler Toplantısı karşılıklı hediyeleşme ve aile fotoğrafı çekimi ile sona erdi.
23.10.2019