Bulgaristan’da ilk turu 27 Ekim 2019 tarihinde ikinci turu ise 3 Kasım 2019 tarihinde yapılan belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için toplam 36 bin 251 adayın yarıştığı yerel seçimler yapıldı. 6 milyon 217 bin 606 kayıtlı seçmenin bulunduğu Bulgaristan’da, seçimlere katılım oranı yüzde 43 oldu.

Yerel seçimlerde 28 il merkezinde hiçbir adayın, oyların yüzde 51’ini alamaması üzerine 18 ilde ikinci tura gidildi. Bulgaristan’daki seçim yasasına göre iki turlu yapılan yerel seçimlerde, ilk turda seçilmek için bir adayın geçerli oyların yüzde 51’ini alması gerekiyor. Bu orana ulaşamayan ve en yüksek oy alan iki aday, ikinci turda yarışıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Boyko Borisov liderliğindeki Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi, 11. kez seçim zaferine ulaşarak, ülkenin en büyük şehirleri Sofya, Varna Burgas, Veliko Tarnovo, Gabrovo, Vratsa, Stara Zagora ve Filibe’de belediye başkanlıklarını aldı.

Alpha Research isimli kamuoyu araştırma şirketinin açıkladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre, başkent Sofya’da Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova, oyların yüzde 53,5’ini aldı. Belediye başkanlığı koltuğunda görevini 4. dönem sürdürecek Fandıkova’nın rakibi olan, ülkenin eski ombudsmanı Maya Manolova’ya ise oyların yüzde 46,6’sı verildi.

Kırcaali’de Belediyeler HÖH’ün

Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), DOST Partisi, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ve Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi gibi partiler de seçimlere katıldı. Ülkede üçüncü parti konumunda olan HÖH, nüfusun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan Bulgaristan Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kentinde 7 belediye başkanlığını ilk turda kazandı. HÖH adayı Hasan Azis ise aldığı yüzde 60 oyla beşinci kez Kırcaali belediye başkanlığına seçildi. Kırcaali’nin ilçeleri Cebel’de Necmi Ali, Çernooçene’de Aydın Osman, Krumovgrad’da Sebihan Mehmed, Momçilgrad’da İlknur Kazim, Kirkovo’da Şinasi Süleyman ve Ardino’da İzzet Şaban belediye başkanı seçildi.

Siyasi analistler, oy kullanımının zorunlu olduğu ülkede bu seçimlerde de katılımın düşük olduğuna, ülke genelinde “tepki” olarak yorumlanan pusuladaki “kimseyi desteklemiyorum” tercihinin oyların yüzde 6’ya yakın bir oranını oluşturduğuna vurgu yaptı.

04.11.2019