Bosna-Hersek’de Srebrenitsa katliamının kurbanları, 23. Yıl dönümünde 11 Temmuz 2018’de Potoçari’de düzenlenen törenle anıldı. Toplu mezarlarda bulunarak kimliği tespit edilen 35 katliam kurbanı da buradaki Anıt Mezarlıkta toprağa verildi. Kimlik tespiti yapılan 35 kurbanın toprağa verilmesiyle Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilenlerin sayısı 6 bin 610’a yükseldi. Bu yıl defnedilen kurbanların en genci 16 yaşındayken şehit edilen Vesib İbric, en yaşlısı ise 71 yaşındaki Sahin Halilovic. Potoçari Anıt Mezarlığı’ndaki cenaze namazı ve anma törenine farklı ülkelerden binlerce ziyaretçi katıldı. Potoçari’deki törende Türkiye’yi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül temsil etti. Anma programı kapsamında, Mostar şehrindeki tarihi Mostar Köprüsü’nden de Srebrenitsa soykırımında yaşamını yitiren kurbanlar anısına, katliamın gerçekleştiği saat olan 11.07’de “sessiz atlayış” yapıldı.

Srebrenitsa Belediyesinin talebi üzerine, etkinliklere TDBB tarafından mali destek verildi.

Srebrenitsa Soykırımı

11 Temmuz 1995’te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birliklerinin Srebrenitsa’yı işgalinin ardından tarihin kara lekelerinden biri, Srebrenitsa Soykırımı yaşandı. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Avrupa’da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımında, Sırp ordusu, Müslüman Boşnak sivilleri katlederek, toplu mezarlara gömdü. “Bosna Kasabı” olarak bilinen Sırp komutan Ratko Mladiç komutasındaki birlikler, Bosna Hersek’in Srebrenitsa kentini işgal ederek İkinci Dünya Savaşı sonrası dünyanın gördüğü en büyük soykırım ve etnik temizliği gerçekleştirdi. Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılında Srebrenitsa’da yaşananları soykırım olarak tanıdı. Sırp Komutan Ratko Mladiç 2017 yılında müebbet hapse mahkum edildi. Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç de 2016 yılında, Srebrenitsa katliamı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp toplam 699 yıl hapis cezası aldı.

Srebrenitsa kenti Birlemiş Milletler Barış Gücünde görev yapan Hollanda askerlerinin sorumluluğundaki güvenli bölgeydi. Ancak Sırp güçlerinin gerçekleştirdiği katliama engel olmayan Hollanda askerleri de suçlu bulundu. 2007 yılında Srebrenitsa anneleri 6 bin mağdur adına Hollanda aleyhine dava açmış, Lahey Bölge Mahkemesi, kurban yakınlarına tazminat ödenmesine karar vermişti.

12.07.2018