Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Raoul Wallenberg Enstitüsü (RWI) işbirliğinde, katılımcı belediyelerle yürütülen ‘İnsani Kentler Projesi Arama Konferansı’, üye belediyelerin, STK’ların ve akademisyenlerin katılımıyla 30-31 Mart 2018 tarihlerinde Muratpaşa Belediyesi ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirildi.
Toplantıya, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak, RWI Türkiye Başdanışmanı İlhami Alkan Olsson, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Maltepe Belediyesi ve Çankaya Belediyesi yetkilileri, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Günlük Şenesen, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sevgi Usta, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Yücel, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun ve Şehir Plancısı M. Sinan Özden katıldı.
Toplantı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın konuşmasıyla başladı. Uysal, “Hem ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz hem de duygu, düşünce ve eylem olarak kıymetli olduğuna inandığımız İnsani Kentler Projesi Çalıştayına Antalya’da ev sahipliği yapmaktan memnunuz” dedi. Uysal, kent kalitesinin en alt seviyedekilerin durumuyla ölçüldüğünü belirterek, yerel yönetimleri değerlendirirken ihtiyaç temeli üzerinden gidilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Uysal, TDBB başta olmak üzere bütün katılımcılara teşekkür etti.
Açılış konuşmaları TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak’ın konuşmasıyla devam etti. Solak ilk olarak TDBB çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Daha sonra, RWI ve TDBB işbirliğinin nasıl kurulduğu, sonrasında ise projenin nasıl geliştiği ile ilgili bilgileri paylaştı. Fahri Solak son olarak, RWI ve Muratpaşa Belediyesi’ne teşekkür ederek, çalıştayın başarılı geçmesi dileklerini ifade etti.
RWI Başdanışmanı İlhami Alkan Olsson da RWI’nın çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. Alkan, “İnsani Kentler Projesi’nin kadın, çocuk, yaşlı, engelli ve göçmen hakları perspektifleriyle kentlerin geliştirilmesi amaçlanarak hayata geçirilmesini umuyor ve bu projenin aynı zamanda uluslararası alanda da ses getirebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Alkan ayrıca, belediyelerin üniversitelerle ve STK’larla bir arada çalışabilmesinin, bu projenin diğer önemli hedeflerinden olduğunu ifade etti. Son olarak Alkan, projeye katkılarından dolayı TDBB ve katılımcı belediyelere teşekkür etti.
Çalıştay, açılış oturumunun ardından tematik sunumlarla devam etti. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Günlük Şenesen moderatörlüğündeki oturumda, Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sevgi Usta, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Yücel, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun ve Şehir Plancısı M. Sinan Özden tarafından projenin çalışma alanları olan çocuk, kadın, yaşlı, engelli ve göçmenlik temalarında sunumlar gerçekleştirildi. Öğleden sonraki oturumlarda ise katılımcı olan Altındağ, Çankaya, Maltepe, Mersin Büyükşehir, Muratpaşa ve Zeytinburnu Belediyeleri projeye katıldıkları çalışma alanları konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan sunumları gerçekleştirdi.
Çalıştayın ikinci günü ise, grup çalışması şeklinde devam etti. Proje alanları olan çocuk, kadın, yaşlı, engelli ve göçmen temaları olmak üzere beş alan için beş çalışma grubu oluşturularak sorunlar belirlendi. Sonrasında çözüm önerileri ve projeden beklentiler ifade edildi. Çalıştay, ikinci günün sonunda yapılan program değerlendirmesi ve sonraki aşamalarda atılacak adımların konuşulmasıyla son buldu.
01.04.2018