Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu, İBB Kültür A.Ş. ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi işbirliğinde, İstanbul’da 12 Aralık 2017 Salı günü “Doğumunun 89. Yılında Cengiz Aytmatov” Anma programı düzenlendi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde düzenlenen program, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Erkin Sopokov, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Duran ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman’ın açılış konuşması ile başladı. Programda, Aytmatov’un Türk dünyasına yaptığı önemli katkıları farklı açılardan ortaya konuldu.

Program kapsamında düzenlenen Panelde, Cengiz Aytmatov’un çok yönlü kişiliği çeşitli açılardan ele alındı. Oturum Başkanlığını Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fahri Solak’ın yaptığı Panelde, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Korkmaz “Aytmatov’un Evrensel Bakış Açısı”, Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov “Aytmatov Ailesi ve Babam”, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Çelik “Aytmatov’un Hikayeciliği”, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mesut Koçak “Ölüyoruz Demek ki Yaşanılacak: Aytmatov’un Eserlerinde Ölümün Sosyal Boyutu” ve Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdulmukaddes Kutlu ise “Aytmatov’un Çağrısı” başlıklı birer konuşma yaptı.

Askar Aytmatov, babası ile bir anısını anlatarak başladığı konuşmasında, “Sene 1975’te ben henüz öğrenciydim. Babama Türkiye’de eserlerini basan yayınevinden bir davet geldi. Sovyetler Birliği totaliter bir ülkeydi. Kapitalist bir ülkeye çıkmak, aya gitmekten çok daha zordu. Babam bana, ‘Türkiye’ye gidiyorum’ dedi. Ben de ona, ‘Beni de götür’ dedim. Bir sürü soruşturmadan sonra babamla birlikte gitmeme müsaade edildi. Bu Türkiye ziyareti hem benim için hem de babam için çok büyük bir tecrübeydi. Türkiye’ye geldiğimizde kendimiz gibi insanlarla karşılaştık ve çok yakın bir alaka gördük. Bu karşılaşma benim hayatım için bir dönüm noktası oldu. Annem doktordu, ben de doktor olmak istiyordum. Ama Türkiye gezisi benim doktorluk planlarımı tamamen değiştirdi. Önce diplomat oldum, sonra siyasete atıldım. Ülkem için ve Türk dünyası için çalışma imkanı buldum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Törenin ardından, Kırgız sanatçılar Bek Borbiev, Altınbek Alimov ve Talant Kadirov’un, dinleyicileri etkileyici performanslarıyla, Anadolu’dan Orta Asya’ya uzanan tarihi bir müzik yolculuğuna çıkardığı konserle program tamamlandı.

13.12.2017