Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Bağcılar Belediyesi ve Hoca Ahmet Yesevî (HAY) Vakfı İşbirliğinde “65. Yılında Türkiye’ye Kazak Göçü” Anma Programı, 15 Kasım 2017 Çarşamba günü Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde yapıldı.
Bağcılar Halk Sarayı’nda düzenlenen programa, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Mustafa Eldivan, TDBB Genel sekreteri Fahri Solak, Yazar Yavuz Bülent Bakiler, Prof. Dr. İlyas Kamiloğlu, Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim, Araştırmacı Yazar Hazırbek Gayretullah, Kazak Türkleri sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı programın açılışında yaptığı konuşmada, “Osmanlı devletinin son dönemlerinde ve 20. Yüzyıl boyunca yaşanan gelişmeler sonucu Orta Asya ve Balkanlar’dan olduğu gibi, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimiz de Türkiye’ye göç ettiler. 1950’li yıllardaki göçlerle gelen Doğu Türkistan Kazaklarından önemli bir kısmı da Bağcılar’a yerleşti. Ağır koşullarda gerçekleşen ve trajik olaylar içeren o günleri Rabbim bir daha göstermesin. Yaşananları unutmamak ve unutturmamak da bizlerin görevidir” dedi.
Göçün tanıklarından Mansur Teyci ise “Göç sırasında 9 yaşındaydım. At ve develerle yolculuk yaptık. – 20 derecede Tibet ve Himalaya dağlarını aştık. Soğuk zamanlarda donmayalım diye bizi sandıkların içine koyarlardı. Bizim göçümüz hicrettir. Başımıza zulüm geldiği için biz 9 bin kilometreden hicret yapıp bu topraklara geldik” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından çeşitli yönleri ile göçün ele alındığı panel gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Fahri Solak’ın yaptığı panelde, Prof. Dr. İlyas Kamiloğlu (Mimar Sinan Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim (Bilkent Üniversitesi) ve Araştırmacı Yazar Hazırbek Gayretullah konuşmacı olarak yer aldı.
Göçün tanıklarından yazar Hızırbek Gayretullah, “Kazak Göçü ilk defa 1904 yılında başladı. Bu göçlerin nedeni hürriyet ve istiklal meselesidir. Göç sırasında yokluk ve açlık yaşadık. Himalaya dağlarını ve Taklamakan çölünü aşarken çok sıkıntı ve zorluklar yaşadık. Yiyecek ve tıbbi malzememiz yoktu. Yabani hayvan avlayarak karnımızı doyuruyorduk. Kardeşlerimizin çoğu açlıktan öldü” diye konuştu. Meryem Hakim de, göçe katılan aileler ve kafileler hakkında bilgi verdi. İlyas Kemaloğlu ise göçlerin sebepleri ve sonuçları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Göçle ilgili fotoğraflardan oluşan serginin açılışından sonra, program mini konser, halk dansları gösterisi ve yöresel yemek ikramı ile tamamlandı.
16.11.2017